Chip tuning

Što je chip tuning?

To je proces optimizacije performansi motora automobila pomoću promjene ili zamjene softvera u njegovom elektroničkom upravljačkom uređaju (ECU – Engine Control Unit). ECU kontrolira različite parametre motora, kao što su količina ubrizganog goriva, vrijeme paljenja i tlak punjenja turbo punjača. Cilj chip tuninga je poboljšati radne karakteristike vozila, uključujući povećanje snage, poboljšanje ubrzanja i povećanje efikasnosti potrošnje goriva.

Evo kako chip tuning funkcionira:

  1. Čitanje originalnog softvera: Prvi korak u je čitanje originalnog softvera s ECU-a vozila. To se obično radi pomoću specijaliziranih alata koji komuniciraju s ECU-om preko OBD-II (On-Board Diagnostics) priključka ili direktno s ECU-a.
  2. Analiza i prilagodba: Softver koji je pročitan s ECU-a analizira se i prilagođava. Stručnjaci mijenjaju različite parametre kako bi optimizirali performanse motora. Promjene mogu uključivati povećanje količine ubrizganog goriva, promjenu vremena paljenja, povećanje tlaka turbo punjača i slično.
  3. Pisanje novog softvera: Nakon što su izvršene potrebne prilagodbe, novi softver se ponovno piše natrag u ECU. Ovaj modificirani softver sada kontrolira motor i omogućuje poboljšane performanse.
  4. Testiranje i prilagodbe: Nakon što je novi softver učitan, vozilo se testira kako bi se osiguralo da su promjene učinkovite i sigurne. U slučaju potrebe, dodatne prilagodbe se mogu izvršiti kako bi se postigli optimalni rezultati.